Loading...

Chia Seeds αντί για υδατάνθρακες

από τον Dan Sullivan ~ Πηγή

Εάν έχετε πάει πρόσφατα στο τοπικό κατάστημα υγιεινής διατροφής, ίσως υποθέσετε ότι τα κατοικίδια ζώα της οικογένειας chia κάνουν μια επιστροφή. Δυστυχώς, ή ευτυχώς, όπως συμβαίνει, αυτά τα ειδώλια από τερακότα και η γούνα τους σαν βλαστάρια εξακολουθούν να είναι γύρω. Έχουν ακόμη και μια έκδοση SpongeBob τώρα. Λίγα γνωρίζαμε το 1982, όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά, ότι οι σπόροι Chia θα κάναμε μια μέρα με ένα “superfood”.

Η Salvia Hispanica, ή όπως είναι πολύ πιο συχνά γνωστή, η Chia, είναι ένα βότανο ιθαγενές στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα και προέρχεται από την οικογένεια της Flora. Η ελκυστικότητα των σπόρων Chia προέρχεται από το γεγονός ότι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένου του άλφα λινολεϊκού οξέος, της πρωτεΐνης και των ινών. Μια ουγκιά αυτών των σπόρων αποτελείται από 4g πρωτεΐνης, 9g λίπους και 11g ινών, για να μην αναφέρουμε αντιοξειδωτικά, ασβέστιο και άλλα ορυκτά. Ωστόσο, όπως προτείνει ο εμπειρογνώμονας για την υγεία του CNN, η Melina Jampolis, δεν υπάρχει πραγματικός ορισμός ενός “superfood”. Πρόκειται για ένα τέχνασμα μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα τρόφιμα που αποτελούνται από πάνω από τις μέσες ποσότητες θρεπτικών συστατικών που προωθούν την υγεία. Παρ ‘όλα αυτά, προτείνεται ότι οι σπόροι chia:

1) Βοηθήστε να χάσετε βάρος. Όταν εκτίθενται σε σπόρους νερού Chia γίνονται ζελατινώδη και αυξάνονται σε μέγεθος και βάρος. Αυτό το πήκτωμα είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από το στομάχι που σας κάνει να αισθάνεστε πλήρως περισσότερο.
2) Βοηθήστε στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα σας. Η παρουσία διαλυτών και αδιάλυτων ινών σε συνδυασμό με τη δράση της πύλης των σπόρων θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της μετατροπής του αμύλου στη ζάχαρη. Πασπαλίστε τους σπόρους στο γεύμα σας και το φαγητό σας θα γίνει μια σταθερή σταθερή ενέργεια.
3) Βοηθήστε να σας κρατήσουν τακτικά εξασφαλίζοντας την κατάλληλη ημερήσια κατανάλωση αδιάλυτων ινών. Αυτό θα έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να βοηθήσει να σταματήσει η εκκολπωματίτιδα.
4) Βοηθήστε στην ενίσχυση της διατροφής σας με βασικά λιπαρά οξέα που συνήθως βρίσκονται σε ψάρια ή συμπληρώματα.
5) Βοηθήστε να σας προμηθεύσει πολύ πιο φυσική ενέργεια όλη την ημέρα λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.
6) Βοηθήστε να σταματήσετε τα σημεία και τα συμπτώματα της γήρανσης λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής συγκέντρωσης. Αυτά τα αντιοξειδωτικά θα καταπολεμήσουν τη δωρεάν ριζική βλάβη στο σώμα σας.
7) Βοηθήστε να σας ενυδατώσει. Λόγω της δυσκολίας, το σώμα έχει διαχωρίζει το νερό από το πήκτωμα chia, επιτρέπει στο νερό να αρδεύει το σύστημα καθώς περνάει.

Το 2009, μια μελέτη που αναγνωρίστηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, έριξε μια ματιά στα αποτελέσματα από τη συστηματική ανασκόπηση των παροχών για την υγεία που προέρχονται από τους σπόρους Chia. Συνήχθη το συμπέρασμα ότι υπήρχαν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των σπόρων Chia σε πτυχές καρδιαγγειακού κινδύνου ή απώλεια βάρους.

Ωστόσο, μια μεταγενέστερη μελέτη, από το 2011, διαπίστωσε ότι η φόρτωση της Chia φαίνεται να είναι μια βιώσιμη επιλογή για την ενίσχυση των επιδόσεων σε γεγονότα αντοχής που διαρκούν περισσότερο από 90 λεπτά. Η μελέτη αυτή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η φόρτωση της Chia επέτρεψε στους αθλητές να ελαχιστοποιήσουν τη διατροφική τους πρόσληψη ζάχαρης ενώ ταιριάζουν με το πλεονέκτημα της απόδοσης που παρατηρήθηκε με τη φόρτωση υδατανθράκων.

“Superfood” ή όχι, θεωρώντας ότι έχουν ελάχιστη ή καθόλου γεύση θα μπορούσατε να κάνετε μια υπόθεση για να τους συμπεριλάβετε σε αυτό που τρώτε ήδη. Απλά φροντίστε να κρατάτε τμήματα υπό έλεγχο, θερμίδες υπό έλεγχο και να φάτε μια ισορροπημένη διατροφή συνολικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.